col-12 col-sm-4 text-center align-self-center

Geurfeiten

 
 
 
 

Wat zijn de effecten als je geur en een winkel samenvoegt?

Volgens Lindstrom’s (2009) onderzoek, toonde het aan dat als je een foto combineert met een compatibele geur, deze beter wordt waargenomen en onthouden. Osterberg (2008) stelde dat geur een sterke invloed kan hebben op de sfeer, de stemming en het gedrag, maar om effectief te zijn, moet het duidelijk gekoppeld zijn aan de dienst, de situatie of de ruimte. Kijkend naar de volgende stellingen, heeft geur een invloed op mensen. Maar het heeft alleen invloed, wanneer mensen een bepaald object kunnen herinneren in combinatie met die bepaalde geur.

 

De geurmarketing industrie en het onderzoek dat dit ondersteunt, claimt veel

interessante resultaten voor marketeers. Een studie ondersteunt dat 84% van de mensen meer kans hadden om (in dit onderzoeksschoenen) te kopen, of ze meer leuk vonden, in een geurende kamer. Er werden positieve interactie-effecten gevonden op winkelgedrag, plezier en tevredenheid wanneer het type geur en muziek met elkaar werden gecombineerd.

Wanneer zowel de geur als de muziek een lage opwinding of een hoge opwinding waren. Spangenberg (2005) vond ook dat wanneer de muziek en de geur congruent waren (kerstmuziek en kerstgeuren), dit leidde tot hogere evaluaties van de winkelomgeving. Hirsch (1995) heeft in een casino aangetoond dat een prettige sfeergeur betrekking had op 45% meer inkomsten dan vergelijkbare niet-geparfumeerde gokautomatengebieden. Interessante feiten over geurzin en geuren.

Er is genoeg bewijs dat de klantervaring de belangrijkste gamechanger is voor zakelijk succes. Een Walker-studie van 2013 voorspelde dat tegen het jaar 2020 de klantervaring de prijs en het product zal overtreffen als de belangrijkste merkdifferentiator. Een ander onderzoek in 2015 door Synchrony Financial, dat meer dan 1000 shoppers onderzocht, onthulde dat meer dan de helft van de shoppers zegt een hogere prijs te betalen voor de klantervaring die ze het meest waarderen.

 

Nu klanten zich steeds meer bewust zijn van hun merkkeuzes en duidelijke voorkeuren hebben voor interactie-interface en aankoopkanaal, moeten retailmerken ook een goede mix van online en in-store strategieën hanteren.

Hoe drijft de geur het menselijk gedrag aan?

Geuren die positieve herinneringen oproepen motiveren de besluitvorming, waardoor de retailklantervaring wordt verbeterd.

 

Geur is vaak de eerste waarschuwing voor veiligheid of gevaar, vriend of vijand. Geuren hebben de kracht om uw gedrag op een instinctief en onbewust niveau te sturen. Gelukkig kunt u de kracht van de geur ook benutten en bewust in uw voordeel gebruiken.

Het is ironisch dat de meeste mensen de kracht van geur onderschatten. Geuren hebben het vermogen om zowel positieve als negatieve psychologische gemoedstoestanden en reacties in milliseconden op te roepen.

Vanuit een evolutionair standpunt kan een negatieve geur, zoals een dood dier, een onmiddellijke vluchtreflex uitlokken. Een positieve geur, zoals het verbranden van hout of het bakken van koekjes, kan een gevoel van veiligheid opwekken en de drang om te neigen en te bevriend te raken terwijl je rust en ontspanning zoekt.

Welke geur roept een herinnering aan het verleden op voor jou?

In Remembrance of Things Past illustreert Marcel Proust hoe geur verbonden is met vroege levenservaringen die zijn opgeslagen in geheugengravures van specifieke neurale netwerken. Proust beschrijft levendig hoe vergeten jeugdherinneringen met hun oorspronkelijke intensiteit weer bij bewustzijn worden gebracht wanneer de hoofdpersoon in zijn verhaal een madeleine koekje in een kopje thee dompelt.

 

Onderzoekers noemen dit “Proustiaans geheugeneffect”. Kinderherinneringen gekoppeld aan geur blijven het hele leven lang bij mensen. Onlangs hebben Rachel Herz van de Brown University, en Haruko Sugiyama en collega’s van de Kao Corporation in Japan een studie uitgevoerd om na te gaan hoe de geur van een product persoonlijke emotionele herinneringen oproept en de aantrekkingskracht van een product op potentiële consumenten beïnvloedt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief,
en blijf op de hoogte van alles!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief,<br> en blijf op de hoogte van alles!